Zirkonyum maddesi nedir?
Sıcağa dayanıklı, renk geçirgenliği olan beyaz renkte, diş yapımında kullanılan dayanıklı bir maddedir.
Zirkonyum Kaplama Nasıl Yapılır?
Kaplama işlemi farklı maddeler ile yapılabilmektedir. Bunlardan bir tanesi de zirkonyum maddesi ile yapılandır. Yapım aşamaları genel olarak şu şekilde gerçekleşir:
- İlk muayenede dişteki hasar tespit edilir. Dişte oluşan sorun kaplama işlemi gerektiriyorsa hasta koltuğunda müdahale edilir.
- Lokal anestezi uygulanır. Kısa süre içerisinde uyuşma gerçekleşir.
- Sonraki aşama dişin inceltilme işlemidir. Özel aletler yardımı ile diş çevresi ve uçları inceltilir.
- İnceltmenin amacı, üzerine yerleştirilecek olan kaplamanın kaba ve ağız yapısına büyük gelmemesi içindir.
- Daha sonra ağız içi temizlenip dezenfekte edilir.
- Ardından diş ölçüsü alınır.
- Dişlerin inceltilmesi nedeni ile görüntüsü pek estetik durmayacaktır. Geçici diş kullanmanız gerekebilir. Bunun için beklemenize gerek yoktur.
- Diğer taraftan doğal dişleriniz göz önüne alınarak zirkonyum kaplama için renk seçimi yapılır.
- Hasta düşüncesi de alınarak renk belirlenir. Ancak bazı hastalar, kendi diş tonundan daha açık renkler seçebiliyor. Unutulmamalıdır ki esas olan doğal görüntü yakalamaktır.
- 5 ila 7 gün içerisinde zirkonyum kaplama dişiniz hazır olur.
- Gelen kaplama geçici olarak dişinize yapıştırılır.
- Geçici yapıştırılmasının sebebi bir sorun yaşandığı takdirde kolayca çıkarılıp düzeltme yapılması içindir.
- Geçici takılan zirkonyum kaplamalar, hastanın ağzında 7 ile 10 gün kadar değerlendirilir.
- Ardından 6 ayda bir hekim kontrolü için muayeneye gidilir.
Zirkonyum Abutment Nedir?
Zirkonyum maddesi çeşit olarak tektir. Sadece renk konusunda çeşitlilik sağlar. Zirkonyum abutment ise uygulamanın adıdır. Ön dişlerde estetik kaygı önemlidir. Bu nedenle implant yapılması gereken dişlerde implant ile protez arasında olan bölgeye doğal görünüm kazandırmak için abutment denilen madde kullanılır. Amaç görüntüyü doğal kılmaktır.
Zirkonyum kaplamayı herkes yaptırabilir mi?
Diş sorunu, kaplama gerektiren herkes zirkonyum kaplama yaptırabilir. Ancak 20 yaşına kadar çene gelişimi ve buna bağlı olarak diş eti genişlemesi oluşabilir. Bu nedenle hastanın gelişim sürecini tamamlaması önerilir.
Zirkonyum kaplama kullanım süresi ne kadar?
Diş sağlığınıza önem verdiğiniz takdirde uzun yıllar kullanılabilir. Bu konuda kesin bir zaman diliminden bahsedilemez. Kişiye özel yapılar olduğu için kullanımı, bakımı, aşınma oranı, doğal dişte oluşan tahribat gibi etkenler süreyi etkiler.
Zirkonyum kaplama yaptıranlar neler yiyemez?
Kaplamalar için genel bir yasak ve kural yoktur. Doğal dişler için sakıncalı olan; kabuklu gıdaları diş ile kırma, aşırı soğuk ve sıcak yiyecek tüketme, sakız gibi akışkan yapışanı olan şeyler, zirkonyum kaplama için olumsuz karşılanır. Bunlar haricinde herhangi bir yasak söz konusu değildir.
Zirkonyum dişlerde renk değişimi olur mu?
Doğal dişler canlı olduğundan gıda ve içeceklerden etkilenir. Ancak yapay kaplama olan zirkonyum leke ve renk değişimi konusunda etkilenmez. Zaman içerisinde beyazdan sarıya dönüşmez. Ancak yine de dikkatli ve temiz kullanım önemlidir.
Zirkonyum yapısı diş ile uyumlu mu?
Metal kaplamalar dişe zarar verebilir. Özellikle de diş etinde morarma, ağızda kokuya neden olabilir. Ancak zirkonyum, yapısı gereği dişe ve diş etine uyumludur. Ayrıca alerjik reaksiyona karşı da metal içermediği için hastayı ikinci bir işlemden kurtarır . Diş eti hastalıklarına da neden olmaz.
Zirkonyum kaplama düşer mi?
Kaplama uygulanan dişlerde genel olarak düşlerde bu risk yaşanmaktadır. Ancak zirkonyum kaplamada bu ihtimal çok daha düşüktür. Ancak doğal dişin bazı nedenlerden dolayı çürümesi sonucu dişte incelme kırılma meydana gelir. Bu da üstte yer alan kaplamanın genişlemesine boşluklar oluşmasına neden olur. Böyle bir durumda hekiminize giderek sorunu çözebilirsiniz.
Zirkonyum Kaplamanın Avantajları
Kaplama tercihinizde zirkonyumu tercih etmek için çok fazla neden vardır. Bunlardan bazıları;
- Doğal diş minesi ışığı geçiren bir yapıdadır. Zirkonyum da aynı şekilde ışığı geçiri. Böylece mat görüntü oluşu önlenir.
- Kaplama işleminde doğal görüntü oluşması için inceltme ve kesme işlemi daha fazla yapılırken zirkonyum kaplamada bu işlem daha azdır.
- Hassasiyet minimum seviyeye indirilir.
- Diş altına uygulanan metal kaplamalarda diş eti uyumsuzluğu daha fazla görülür. Ancak zirkonyum kaplama diş ile uyumludur. Diş etine zarar vermez.
- Kaplama yapıldıktan bir süre sonra diş eti çevresinde morumsu renkler oluşur. Bu metal kullanımından kaynaklanır. Ancak zirkonyum bu renge sebebiyet vermez.
- Diş altı metalden kaynaklı alerjik reaksiyon olabilirken zirkonyum kaplamada metal olmaması nedeni ile bu sorun yoktur.
- Renk değişimi neredeyse olmaz. ( bu biraz da ağız bakımı ile ilgilidir.)
- Ağızda tat değişimi ve koku meydana gelmez. Diş altı metal kaplamalarda bu sorunlar yaşanabiliyor.
- Özellikle ön dişlerde görüntü oldukça önemlidir. Kaplama yaptırmanız gerekiyor ise kesinlikle zirkonyum kaplama tercih etmelisiniz. Doğal görünüşü, diş eti çevresinde oluşabilecek morumsu renk oluşturmaması, diş renginin matlaşmıyor olması estetik açısından önemlidir.
Zirkonyum Kaplama Yapılmayan Durumlar
Bu konuda hekim kararı da önemli olmakla birlikte şu durumlarda zirkonyum kaplama yapılması önerilmez:
- Diş kayıplarının aralıkları fazla olduğunda, yani yan yana birden fazla dişe kaplama uygulanması gerektiğinde zirkonyum kaplama pek tercih edilmez. Nedeni ise zirkonyumu destekleyen diş olmadığında arada kalan kaplamalarda kırılma riski fazlalaşır. Ancak hasta ısrarla zirkonyum kaplama isterse; implant uygulaması yapılarak desteklenir. Sonrasında zirkonyum diş üzerine yerleştirilir. Bu da maliyeti arttıran bir işlemdir.
- Diş kemiği yaşa bağlı olarak gelişim gösterir. 18 yaş altı çocuklarda gelişim devam ettiği için zirkonyum kaplama yerine alt metal destekli kaplama uygulanılması önerilir.
Zirkonyum Kaplamanın Garanti Süresi
Kaplamalar, kullanılan malzemeye, çeşite ve ekstra destekleme içerebilen uygulamalardır. Zirkonyum kaplama, dayanıklı, doğala yakın bir içeriğe sahiptir.
Kullanım süresi, garanti verme açısından farklılıklar gösterir. Diş hekiminin uzmanlığı ve kullandığı malzeme kaliteli ise süre 5 ile 8 yıl arasına kadar uzar. Düzenli doktor kontrolü, dikkatli bakım, hassas kullanım ile bu süre 10 yıla kadar çıkabilir.
Zirkonyum Kırılır Mı?
Zirkonyum (zirkonyum dioksit) maddesi, doğada kolay bulunmayan özel yapıdır. Oksijen ile birleştiğinde zirkonya maddesi ortaya çıkar. Böylece diş hekimliği alanında kullanılmaya uygun bir madde haline gelir.
Kimyasal ve teknolojik alanlarda en uygun hale getirilerek sağlamlığı ve kullanımı en uygun hale getirilir. Işık geçirgenliği sayesinde dişlerin doğal görünmesini sağlar. Oldukça dayanıklı ve sert bir yapıya sahiptir. Sıcak ve soğuğu geçirmez. Korozyona uğramaz.
Estetik gülüş tasarımı için en uygun diş kaplama seçeneklerinden bir tanesidir. Tek diş kaybında uygulandığı gibi çoklu diş kayıplarında da rahatlıkla uygulanabilir. Kırılmaya karşı oldukça dayanıklıdır.
Doğal dişlerinize ne kadar dikkat etmeniz gerekiyorsa zirkonyum diş kaplamaya da o kadar dikkat edilmesi gerekiyor.
Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Dişlere Yapılır?
Diş sorunlarında uygulanan yöntemlerden bir tanesi de kaplamadır. Çürüyen dişlerde, kırılan dişlerde, diş eti kaynaklı sorunlarda kaplamaya gidilebilir. Hastalarımıza sunduğumuz kaplamalar; metal destekli kaplama, metal desteksiz kaplama şeklindedir. Zirkonyum diş kaplama, metal desteksiz kaplamalar kategorisinde yer alır.
Zirkon diş kaplamayı:
Dişler arasında ayrıkların belirgin olması durumunda,
Sigara, alkol kullanımı gibi nedenlerden ötürü dişlerin kalıcı renk değişikliğine uğraması ve beyazlatma işleminin etkisiz kalması durumunda,
Kırık dişlerin onarımında, saklanmasında, düzgün görünmesinde,
Çürük dişlerin yapımında,
Aşırı diş kaybı yaşanmış dişlerin kaplanması durumunda,
Diş eti çekilmesi nedeni ile dişlerin yukarıya doğru olumsuz görüntü meydana getirmesi durumunda,
Daha önce inceltme, kısaltma, kesme işlemi yapılmış dişlerin onarımında,
Dolgu işlemi yapılan dişte,
Metal destekli kaplamaya alerjisi olan hastalarda,
Estetik görüntü kaygısı taşıyan hastalarda,
Diş kaybı kaplamaya engel teşkil etmeyecek derecede hasarlı olan dişlerde,
Diş etine zarar vermek isteyemeyen ha da hassas diş etine sahip hastalarda,
Diş dizimi çapraşık, eğri olan yapılarda, rahatlıkla zirkonyum diş kaplama yapılabilir.
Zirkonyum Diş Kaplama Kararır Mı?
Zirkon yapısı, çeşitli işlemlerden geçerek son şeklini alır. Diş kaplamalarında oldukça fazla kullanılan zirkonyum birçok yönden avantajlıdır. Bu avantajlardan bir tanesi de renk konusundadır. Zirkonyum kaplamaların yüzeyi oldukça kaygan ve pürüzsüzdür.
Bu özelliği sayesinde dişlerde tartar oluşumuna neden olmaz. Yemek artıkları dişlere tutunamaz ve renk değişikliği yaratmaz.
Ayrıca kahve, çay, sigara gibi diş rengini etkileyen ürünler de zirkonyum diş kaplamaların rengini değiştirmez. Ancak kalıcı bir temizlik ve uzun süreli kullanım için dişlerin günlük fırçalanması oldukça önemlidir. Doğal dişler kadar zirkonyum diş kaplamaların da bakıma ihtiyacı olduğu unutulmamalıdır. Bu konuda dikkatli olunmadığı takdirde her türlü olasılıkla karşılaşılması beklenebilir.