Dişin ağız içerisinde görünen kuron kısmı ve bir de çene kemiği içerisinde kalan kök kısmı bulunmaktadır. Kuron ve kökün tam merkezinde ise dişin beslenmesini ve canlılığını sağlayan pulpa olarak adlandırılan damar-sinir paketi yer almaktadır. Pulpayı ağız içerisinde dıştan içe doğru mine ve dentin tabakaları korur. Çürük ya da travma sonucu pulpayı koruyan bu sert dokuların uzaklaşmasıyla damar-sinir paketi açığa çıkar ve ağrıya neden olur. Endodontik tedavi başlıca hasar görmüş bu damar ve sinir yapısını uzaklaştırmayı, kök kanalı içerisinde enfeksiyona neden olabilecek mikroorganizmaların uzaklaştırılmasını ve daha sonrasında ise temizlenmiş ve çeşitli aletler ile şekillendirilmiş bu alanın uygun bir dolgu maddesi ile doldurulmasını amaçlar.
Kanal tedavisi yapılmasına neden olan durumlar nelerdir?
Kanal tedavisi birincil olarak derin çürük nedeniyle yapılmaktadır. Diş çürüğünün derinleşerek dişin beslenmesini ve canlılığını sağlayan pulpa adı verilen damar-sinir paketine kadar ulaşması sonucu bu yapı hasar görmektedir. Hasar gören pulpa dokusu kanal tedavisiyle uzaklaştırılır ve bu alan biyouyumlu bir dolgu maddesi ile tekrar doldurulur.
Ayrıca çürük varlığı bulunmasa dahi travma sonrası pulpa dokusunun açığa çıkması ya da başka nedenlerden dolayı pulpa dokusunun iltihaplanması sonucunda da kanal tedavisi yapılması gerekebilmektedir.
Endodonti kliniğinde ne tür işlemler yapılmaktadır?
Kliniğimizde başlıca kanal tedavisi olmak üzere;
Daha önceden kanal tedavisi yapılmış fakat başarısızlıkla sonuçlanmış dişlerde kanal tedavisinin yenilenmesi
Derin çürüğün henüz pulpa dokusuna ulaşmadığı durumlarda pulpa kaplaması ve dolgu tedavileri
Kanal tedavisi sonrası renklenme oluşan dişlerin beyazlatılması
Rejenerasyon- revaskülarizasyon tedavileri
Travma sonucu etkilenen dişlerin acil müdahalesi ve takibi
Komplike olgularda mikroskop ve büyüteçli gözlük altında kanal tedavisi işlemleri yapılabilmektedir.
Kanal tedavisi sonrasında ağrı olur mu?
Kanal tedavisi sonrasında özellikle ilk 2-3 gün işlem yapılan bölgede ağrı oluşabilir. Bu ağrılar genellikle şiddetli olmayıp ağrı kesici kullanımı ile geçmektedir. Fakat nadir de olsa işlem yapılan bölgede şiddetli ağrı, şişlik gözlenebilmektedir. Böyle bir durumda ise tedaviyi yapan hekime tekrar başvurulması gerekmektedir.
Tedavisi yapılan diş üzerine basıldığında ve çiğneme yapıldığında hassasiyet hissedilmesi normaldir. Bu hassasiyet zamanla azalacaktır.
Kanal tedavisi işlemi ne kadar sürmektedir?
Tedavi uygulanacak dişe göre değişmekle birlikte genellikle 1-1.5 saat sürmektedir.
Tedavim tek seferde biter mi?
Tedaviniz tek seansta ya da birden fazla seansta bitebilir. Bu durum tamamen yapılacak dişin durumuna bağlıdır. İltihaplı, enfekte dişlerde kanal içerisine ilaç uygulaması gerektiğinden birden çok seansta işlem tamamlanabilir.