lamine kaplama

Hastanın dişlerinin üzerine yapıştırılan, fark edilmeyecek kadar ince bir porselendir. Bu porselenler, çok ince olmalarına karşın, diş yüzeyine yapıştırıldıklarında son derece sağlamlılık gösteren bir yapıdadır.

Porselen Laminalar en çok tercih edilen uygulamadır.

İlk randevuda Diş Hekimimiz , hastanın dişlerinin ölçülerini alır ve resimlerini çeker. Son hali ile ilgili bilgilendirme yapılır. Hastanın diş etlerinde incelemeler yapılır. Diş etlerinde bir işlem uygulanacağı zaman ise, örneğin gülümseme sırasında dişler çok ortaya çıkıyor ise, gingivektomi adı verilen diş etlerini kısaltma işlemi yapılır. İşlem için birkaç gün beklenip, diş etleri son şeklini aldıktan sonra, dişlerin ön tarafında porselen laminaya yer açmak için çok az bir miktar aşındırma yapılır. Dijital tarayıcı ile bilgisayar ortamında alınan ölçülere bilgisayar ortamında tasarım yapılır yada geleneksel yöntemlerle alınan ölçüler laboratuvara teslim edilir ve 2. seansta laminaların ağza yerleştirilme tedavisi uygulanır.

Porselen laminaların avantajları ise fazlası ile natürel ve estetik bir görünüşte olmalarıdır. Tedavi gören kişi dışında, porselen uygulamasını kimse anlamaz. Dişlerin sadece ön kısmında kesim uygulanır. Dişlerin dile bakan bölgesi gerçek diş kısmı olduğu için dil herhangi bir farklılık hissetmez.

Bu işlem için daha önce dişlerin kesilmemiş olması şarttır. Kaplama yapılmış ise, artık porselen lamina yaptırmak mümkün değildir. Laminaları olumsuz şekilde etkileyecek kapanış sorunu ismi verilen bir problem var ise veya dişler çok aşırı çapraşık ise yine porselen lamina uygulaması yapılamayabilir. Kişiye uygun biçim, büyüklük ve renkte yapılan porselen laminalar uygulandıktan sonra kullanırken çok aşırı dikkat göstermesine gerek yoktur. Sadece kendi dişlerine gösterilmesi gereken önemi göstermek yeterli olacaktır. Üst düzey bir ağız bakımı (günlük diş ipi kullanımı şartı ile) ile uzun yıllar sağlıklı, doğal porselenlerle dolaşma imkanı vardır.

Rahat bir biçimde gülümseyebilmek, resimlerde gülüşünü saklamamak birçok kişinin sahip olmak istediği bir özelliktir. Artık etkileyici bir gülüşe imkan sağlamak günümüz teknolojisiyle oldukça mümkündür. Laminate vener adı verilen uygulama tekniğiyle kişilerin istedikleri gülüşe sahip olmaları bir hafta gibi kısa bir zamanda gerçekleşmektedir.

 

Laminate tedavisine hangi durumlarda başvurulur?

Laminate vener kaplamalar temel olarak, renk değişikliklerinin giderilmesi ve belli bir dereceye kadar şekil düzeltilmesi amacıyla yapılabilirler. Başlıca uygulama alanları şu şekilde özetlenebilir:

Renklenmelerde, bleaching (diş beyazlatma) gibi metotlarla sonuç alınmayan ileri derecedeki antibiyotik, flor vb. lekelerinde kalıtsal yapı ve renk bozukluklarında,

Ayrık dişleri bitiştirmede (diastema kapama),

Kırık veya aşınmış dişlerin restorasyonunda,

Rengi ve yapısı bozulmuş eski dolguların düzeltilmesinde,

kozmetik bir alternatif olabilir.

 

Laminate tedavisinden kimler yaralanabilir?

Hemen hemen herkes! Yukarıdaki sebeplerden dolayı şikayetçi olan her yaş grubundaki kişiler laminat tedavisinden yararlanabilir. Ancak, çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi kötü alışkanlıklar ileri derecede dişeti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz. Buna en iyi karar verecek olan diş hekiminizdir.

 

Laminate tedavinin klinik uygulama aşamaları kısaca nedir?

Öncelikle dişiniz işleme hazırlanır, üzerindeki artıklar temizlenir. Ardından dişinizin tam bir kopyasını elde etmek için ölçü alınır. Porselen malzemeden dişinize yapıştırılacak olan tabaka hazırlanır. Son olarak da, adeziv sistemlerde (bonding) olduğu gibi, laminatlar da mevcut dişin yüzeyine rezinle (yapıştırıcı bir ara madde) kaynaştırılır.