En genel tanımıyla, alt-üst çeneler ile diş çapraşıklıklarının giderilmesi için uğraşan diş hekimliği dalına ortodonti denir. Yer darlığı sebebiyle meydana gelen basitten daha komplikeye diş çapraşıklıkları, büyüme ve gelişim eksiklikleri, doğumsal anomaliler, dişlerle çeneler arasındaki bozuk ilişkiler, sonradan ortaya çıkan diş dizisi bozuklukları ve diğer tüm genel diş-çene anomalilerinin düzeltilmesi gibi başlıklar ortodontinin konularını oluşturur.
Ortodonti Neden Önemlidir?
Eğer çapraşık ve kötü konumlanmış dişleriniz varsa,
- Bu dişlerin temizliğinin görece zor olması itibariyle periodontal (diş eti) hastalıklara yakalanma ve diş çürükleri nedeniyle dişlerinizi erken kaybetme riskiniz artar.
- Bozukluğa neden olan dişler çene kaslarınızda daha çok baskıya neden olarak temporomandibular eklem bozuklukları ve sonuç olarak baş, sırt ve omuz ağrılarına neden olur.
- Dişleriniz dış görünüşünüzü olumsuz etkiler ve bu durum estetik ve psikolojik açıdan sorunlar yaşamanıza neden olabilir.
- Ortodonti bozuklukları ağız kokusu problemi doğurur.
Yukarıda saydığımız tüm bu nedenlerden dolayı ortodonti ve ortodontik tedavi, size daha sıhhatli bir ağız ile daha etkileyici bir görünüşe sahip olma olanağı sunar ve bu bakımdan oldukça önemlidir.Ortodontik Tedavi Yaptırmalı mıyım?
Ortodontik tedaviye ihtiyaç duyup duymadığınızı yalnızca bir diş hekimi veya ortodontist saptayabilir. Detaylı tıbbi ve dental özgeçmişinize bakılması, diş ve ağız kontrolü, çene modelinizin oluşturulması, bazı özel röntgen filmleri ve fotoğraf çekimleri gibi çeşitli tanı yöntemlerini barındıran bir muayenenin ardından ortodontik tedaviye ihtiyaç duyup duymadığınız ve yapılacak tedavinin türü belirlenir. Ortodonti tedavisi, her yaşta yaptırılabilir. Süresi hastadan hastaya ve kullanılan yönteme bağlı olarak değişebilir.
Ortodontik Tedavi Sırasında Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalıdır?
- Her yemekten sonra dişler fırçalanmalıdır.
- Günde en az iki kere ara yüz fırçaları veya diş ipi ile dişlerin araları temizlenmelidir.
- Kontrollere düzenli gidilmelidir.
- Diş hekiminin önerileri doğrultusunda tüm hareketli ve fonksiyonel apereyler aksatılmadan takılmalıdır.
- Kola, gazoz gibi asitli içecekler tüketilmemelidir.
- Et, kızarmış ekmek, elma, havuç gibi sert yiyecekler ufak parçalar halinde yenmelidir.
Tedavi Ne Kadar Sürer?
Ortodontik tedavilerin süresi, mevcut problemin şiddetine göre değişmektedir. Ancak altı-yedi ay gibi kısa sürede biten tedaviler olduğu gibi, birkaç yıl süren tedaviler de vardır. Tedavi süresinin uzamaması için düzenli kontroller ve hastanın hekimi ile uyumlu hareket etmesi çok önemlidir.
Ortodonti Ne Zaman Yapılır?
Tedaviler için ideal zaman daimi tüm dişlerin sürdüğü ortalama 11-14 yaş civarıdır. Ancak daha küçük yaşlarda önleyici ortodontik tedaviler uygulanabildiği gibi, çok daha ileri yaşlarda da tel tedavisi yapılabilmektedir.
Diş Teli Ağrı ve Yara Yapar mı?
Teller ilk uygulandığı dönemde ağız içinde yaralara sebep olabilir. Bu durum geçici olup, koruyucu mumların kullanılması ile yara oluşumu azaltılabilir. Dişlere uygulanan hafif basınçlar nedeni ile zaman zaman ilgili dişlerde ağrı hissetmek doğaldır. Ancak bu ağrılar herhangi bir ilaç kullanımı gerektirmez ve kısa zaman içinde kendiliğinden yok olur.
Diş Teli Tedavim Bitince Dişlerim Tekrar Bozulur mu?
Ortodontik tedavi bittikten sonra dişler eski haline dönme eğiliminde olacaktır. Tellerin çıkmasını takiben dişlere yapılacak şeffaf plaklar ve dişlerin içlerinden uygulanacak sabit teller dişlerin eski haline dönmesini engelleyecektir.